Tuesday, 14 July 2015

Expectation Manusia --"


Dari semalam nak mengupdate entry nih tapi tak kesampaian sebab wifi masalah. Okay back to the topic 

Barangkali kita memang mudah expect seseorang tu berdasarkan expectation kita sendiri. >,<

Contoh dalam satu keadaan bilamana kita tengok sorang lelaki tu pakai seluar jeans, seluar ketat sikit je, baju tshirt ala-ala rock kapak, disarung pulak dengan leather jacket, dalam fikiran kita mesti expect lelaki ni mesti bukan kaki masjid, mesti tak solat tepat waktu, mesti kaki lepak, mesti kaki tu kaki ni and so on kan?


Tapi expectation kita tu akan berubah dalam masa 5 saat, bilamana lelaki tu tukar pakaian dia kepada jubah, pakai serban, pegang tasbih. Kita akan kata dia ni kaki masjid, mesti tahfiz ni, mesti selalu jadi imam masjid, mesti suka sedekah buat amal kebaikan dan mesti mesti mesti.



See? Kita expect someone tu mudah sangat. Padahal orang tu orang yang sama. Just pakaian ja yang berubah. 

So how we manage ourself from not being so-much-expecting someone? In Islam, we learn about 
H U S N U D Z O N 
that's mean bersangka baik. *speaking pulak aku nih --" 

Dalam apa jua keadaan sekalipun, Never easily say yang orang ni mesti macam ni, mesti macam tu. Don't, okay? . .

"because we never live in their shoes"

Just change it with something good words. It's not that hard :) 
Maaf english terabur.

#CintaHalal


Sebelum ana memulakan kata-kata terimalah sebuah lagu yang bertajuk #cintahalal .. ehh macam dia pulak nak nyanyi --"


Currently this my favourite song ever #CintaHalal by areef. Liriknya banyak beri nasihat kepada insan-insan yang bernama perempuan, wanita, girls, woman and so on.


Ok now ana nak bedah sedikit lirik lagu #CintaHalal


" Sebaik- baik wanita itu apabila kamu memandangnya hati kamu akan tenang dan gembira. Kamu perintah, dia patuh. Kamu pergi, dia menjaga dirinya."

Point lirik di atas ialah apabila seorang suami melihat wajah isterinya pasti merasai ketenangan dan kegembiraan kerana selagi mana hubungan halal telah tercipta dan medan bahagia sedang terbina, selagi itu keredhaan Allah wujud dalam hubngan itu...

"Kamu perintah dia patuh. Kamu pergi, dia menjaga dirinya."

Seorang wanita yang mukminah dan muslimah ialah seorang wanita yang bilamana suaminya memerintahkan sesuatu (dalam hal-hal yang baik) seperti hendaklah taat kepada Allah dan Rasul serta suaminya, dia tidak membantah malah melakukannya demi mencapai keredhaan Allah. Jua seorang wanita solehah itu bilamana suaminya tidak disampingnya, dia menjaga dirinya. Dia tidak mengambil kesempatan ketika ketiadaan suaminya seperti ketika suaminya di tempat kerja. Si isteri juga perlu menjaga maruahnya serta keperibadiannya dengan sebaik-baiknya demi meraih kecintaan daripada suaminya serta redha Allah.

Nak jadi wanita yang disayangi Allah?
Lakikan apa yang disebut dalam lirik diatas. InsyaAllah :)








Monday, 13 July 2015

Dia pakai tudung, tapi..


Dia pakai tudung tapi...

Dia gelak kuat-kuat depan orang ramai
kadang-kadang bertepuk tampar dengan lelaki
suka menggedik cari perhatian orang
balut aurat bukan tutup aurat
sumpah seranah kata-kata kesat sambil sinsing lengan bila marah

Yang memerhati pulak bertanya :

"Perempuan ape macam tu ? Pakai tudung tapi perangai entah hapa hapa! "

Berhenti..
Stop menghakimi dia..
Sebab..

Dia manusia biasa..
selalu make mistake..
memang, tak patut dia buat macam tu..

Tapi seperti yang ana nak kata..


Dia hanya perempuan biasa
sekadar manusia biasa
yang tak pernah lari daripada melakukan kesilapan.

Jadi, apa patut kita buat?
daripada mengutuk mengumpat dia,
tegur diakan bagus?

Batu yang keras pun boleh berlubang disebabkan air yang berterusan menimpanya!

By the way, kenapa selalu salahkan tudung sedangkan si pemakainya yang bersalah? However, benci kepada dosanya bukan pendosa.

Manusia
lebih suka jadi juri daripada penasihat. kan? =..=

Sunday, 5 July 2015

Sanah Helwah '17

Assalamualaikum,

رجلان تحبا في الله اجتمعا وتفرقا عليه
"Dua orang pemuda yang berkasih sayang kerana Allah, bertemu berpisah keranaNya"

Moga mereka itulah kami

Alhamdulillah for everything ya Allah. Harini hari apa? Birthday sapa entah? Tak nak wish pon sebenarnya. Tapi tangan yang gatal nak wish ;) *ajet-ajet ja. mana mungkin tak wish. 5 Julai 2015, genaplah umur seorang hamba Allah yang sangat comel, baik, supporting, always happy go lucky and insyaAllah seorang hamba Allah yang taat padaNya. 

Penat hasilkan khat tau dak? :P

Walaupun kita duduk berjauhan. Sedih banget *jauh sangat :P Okay okay, I nak wish HAPPY BIRTHDAY to Youuu, PIRANTA NAAL WALTUKAL haa ni baru sesuai untuk mu,Mawaddah Sofia Binti Misbahalmunir. Selamat Hari Tua Addah yang comel lotte. Sempena birthday awak hari ni.

Mawaddah Sofia. Nama yang terletak cantik diatas sekeping kad pengenalan yang berwarna biru yang bernombor ************. Teringat pendahuluan oral BM haritu pulak. haha . Sungguh mencuit hati ana saat pertama kali kami bertemu. Dialah pemberiaan Allah. Dirinya penuh cerita, IBRAH dan kenangan yang ana semat kemas di dasar hati bermula dari awal kami kenal hingga hari ini. Alhamdulillah 

I nak wish spesial untuk awak. heeeee :) Ehem ehem betulkan kedudukan. 

Dear my Sahabat Dunia wa Akhirat, Mawaddah Sofia

Cantik pulak permulaannya. heee. Malu pulak nak buat ucapan >,<  
We're being friend for 5 year and still counting! ^ ^ 
Since form 1 kan? 
How fast time flies. hoho
i would pray our friendship would last till jannah! Ameen
Sorry for anything, thanks for everything. 
Eh speaking pulak eko ni aimi.Ok back to Bahasa Melayu. 


Tiada apa yang istimewa nak bagi untuk awak. Tak mampu beli hadiah yang mahal-mahal untuk awak. Just a simple present only. Tiada kek atau kad ucapan untuk meraikan heri yang bermakna untuk awak. 

Tapi...

InsyaAllah diri ini tak pernah lupa untuk mengirimkan doa buat awak. Mungkin Allah boleh bagi sesuatu yang berharga buat awak. Eh bukan mungkin tapi pasti :). Seiring dengan semakin tua :P Moga semakin matang dalam meniti liku-liku kehidupan. Semoga dilimpahi keberkatan pada setiap helaan nafas dan denyut nadi. 

Nak pesan sedikit :)

*Jadilah hamba yang solehah buat pencipta.
*Anak yang solehah.
*Kakak yang solehah buat adik-adikmu.
*Sahabat yang setia saat suka dukany temanmu.
*Insan yang bermanfaat buat Ummah. 

SYUKRAN untuk semua persahabatan ini. Tiada yang ditakdirkan Allah itu sia-sia. Banyak yang ku temui dalam tali persaudaraan ini. Hanya Allah yang layak menerima pujian. Bersyukur  buat pemilik roh dan jasad ini kerana  sudi menganugerahkan seorang SAHABAT sepertimu. Alhamdulillah.

Awak,

Andai tiba-tiba satu masa nanti tali persaudaraan ni diuji, Terlebih dahulu ku memohon maaf. Tegurlah diri ini yang daif. Sedarkan diri ini andai langkahku tersasar. Semoga ukhwah  yang terjalin ini terus kekal mewangi. Andai tiada lagi peluang untuk bersua muka di dunia, doaku moga Allah masih izinkan kita bertemu di jannahNya . InsyaAllah..

bergambar depa 2 jah >,<  kalau aimi ada lagi best

Okey cukup la bersastera. hehe. Now kembali macam biasa. bertukar. jengg

Alhamdulillah. syukur gila-gila sampai kehari ni kami masih lagi seperti dulu. tetap bersahabat. Kita kawan tau Addah mok mok :P Berkongsi itu dan ini. Sharing itu dan ini bukan sama ja ka? -,- Dan ni adalah satu nikmat yang Allah bagi. Niknat yang paling berharga sesudah iman dan kesihatan adalah memiliki sahabat yang soleh dan solehah :)

Lumrah persaudaraan. Biasalah ada suka ada duka. Sedangkan lidah pun boleh tergigit. Inikan pulak hubungan sesama manusiakan? 

kekalkan persahabatan kita tau :D Assif untuk segalanya. Walau kite sedar takdak yang kekal kat dunia ni melainkan Allah

With love, Aimi Majidah :)