Saturday, 27 June 2015

Jika Ingin Berpurdah

Hari ni nak share satu topik umum untuk setiap muslimah yang ingin BERPURDAH. Nak berpurdah bukan SENANG.

"Eh? Kenapa pulak? Ambik je la kain tutup muka. Apa yang susah?"


gambar di bawah, Tingkat berapakah kita berada?


*klik gambar untuk lebih jelas*

Rata-rata yang saya lihat berpakaian pada peringkat 6. InsyaAllah lepas ni boleh cuba biasakan diri berpakaian pada peringkat 7 pulak :) . Takpe slow-slow. Bagi yang dah berada pada peringkat 7, teruskan istiqomah. 

2. Biasakan diri berSTOKIN. 
Kalau tak biasa, boleh cuba STOKIN bercorak tak kisahlah corak polkadot, jalur-jalur, bear, strawberry ke sebab ana pun suka stokin yang bercorak ni. sebab apa? sebab dia cute :) 

3. Kurangkan gambar kita di FB
Ana tahu, kamu semua comel-comel, ayu, manis , cute miut belaka ^^. Tapikan apa kata kita pakat-pakat tunjuk gambar kita hanya dekat mahram kita ja :) Tak ke molek gitu? Kata UAI, kalau dah teringin sangat nak letak gambar, boleh. macam ni....

-Gambar tu mesti kecik
-Menutup Aurat dengan sempurna
-Tak buat muka gedik/manja

Nak letak gambar besar boleh, tapi seeloknya jangan buat muka. Lagi afdhol dalam gambar tu ada ramai orang. Semua orang boleh berubah, termasuk kamu yang baca ni ^^ 

4. Sebelum berpurdah kena biasakan diri bertudung labuh. 
Takkan kita yang dari freehair nak terus pakai purdah?. Bagi ana itu terlalu drastik.

Takut tak istiqomah
Takut riak mendekati kita

5. Untuk cara awal takut tak istiqomah berpurdah , kita cuba pakai purdah dalam rumah atau ketika berjalan jauh/melancong . Bila jauh-jauhkan orang tak kenal. Okey.. katakanlah jiran, sedara mara , kawan-kawan tahu yang kita berpurdah tapi tetiba kita bukak purdah tu semula, mesti orang pandang pelik kan? Tapi tak pelik pada pandangan Allah, kerana berpurdah satu sunnah. Tapi better lepas pakai tu istiqomah. Kan kita nak cantik dimata Allah ^^


Berpurdah bukan bererti dia seorang yang baik, tapi sekurang-kurangnya dia cuba jadi seorang yang baik. Semoga sentiasa diredhai Allah ^^v

-Thank for kak Afina Rahmat-

Suatu Hari Nanti

Assalamualaikum : )


Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam, Selawat serta salam buat junjungan Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat. 


Alhamdulillah harini masih diberi peluang untuk bernafas di bumi-Nya dan harini sudah masuk 11 Ramadhan 1436. May Allah ease everything for us. May Allah protect us for any harm and may Allah give us strenght. Ameen.


   Alkisahmya bermula begini pada tahun 2011 ketika di tingkatan satu. Ana dengan semangat berkobar-kobar ingin berpurdah. Suka sangat tengok akak-akak yang berpurdah dan teringin ada kawan yang berpurdah. Nak tanya pengalaman diorang. Terasa seperti hati ini diketuk  diketuk hati ini untuk memakai pudah jugak. Tapi time tu ana still tak pasti siapa yang mengetuk. Boleh jadi Allah, boleh jadi musuh Allah. Sebab apa ana kata macam tu? Kerana semangat yang menjulang itu ketika Allah izin menjejak kaki ke Makkah menjadi tetamu Allah, ana beli satu purdah untuk diri dan sampai sekarang masih ada purdah tu. Pertama kali pakai purdah tu rasa nak menangis, dapat rasa ketenangan bila memakai secebis kain itu dan rasa yang tau nak cerita macam mana. Tapi bila mana menatap wajah sendiri di cermin, hatiku mula berkata-kata "eh? cantik jugak aku berpurdah" faham tak apa yang ana nak maksudkan ni? sebab tu ana tak pasti sama ada diketuk oleh Allah ataupun musuh Allah. Niat aku nak berpurdah tu seolah-olah dicemari oleh bisikan syaitan. Dia membisikkan di halwa telinga ana dan mencantikkan pandangan mata ana terhadap wajah sendiri. Dia buat niat aku nak berpurdah itu kerana lain. Pintar betul kau syaitan! Sekelip mata twist niat ana tu. Ana tahan niat ana nak berpurdah. Sebab takut niat tu jadi lain  dan sekarang ramai yang menjadikan purdah sebagai satu trend. 

   Okey start tahun ni ana ada hobi baru iaitu membeli purdah / niqab online. Tak pakai pun just buat koleksi. Akan pakai bila tiba masanya. Setiap kali ada gambar orang berpurdah atau kartun berpurdah ana akan save dalam fon. Kerana ana suka melihat mereka yang berpurdah dan mereka sangat beruntung kerana Allah pilih mereka untuk berpurdah.Ya dan ana pernah bernazar kalau ana dapat ni ana nak berpurdah tapi, once again ana batalkan nazar tu. Ana gantikan dengan nazar lain. Asbab? diri sendiri yang mengetahui. Ana selalu berfikir kalau pakai purdah, nanti kalau pi rumah cousin or cousin datang rumah or balik kampung, kena pakai purdah jugak ka? Takkan nak berkurung dalam bilik? Tapi aku teringat satu lagu nasyid hijjaz yang berbunyi begini..  


"utamakan pandangan Allah daripada pandangan manusia"


ya! one day later i will! InsyaAllah. Ana akan pastikan suatu hari nanti ana berpurdah jugak. Peduli apa yang orang nak kata. Tajdid niat



Friday, 26 June 2015

MOMENTO B1

*Dengan lafaz bismillah, ku mulakan bicara*

Assalamualaikum,
and good morning,
good afternoon,
good evening,
good night! :) 
Salam sejahtera, moga dirahmati dan diredhai

Ok harini nak cerita pasal Bilik B1 atau nama yang diberi oleh ahli bilik B1 is Momento B1. Sebab apa kami namakan Momento?? Sebab disitulah bermulanya banyak moment suka duka kami. Bergurau senda, berlawak jenaka, melawak kasar, sharing cerita and banyak lagi moment2 pelik yang hari2 kami buat.




M.O.M.E.N.T.O   B.1

Momento B1 terdiri daripada 4 orang ali bilik yang tinggal disatu bilik berwarna biru bersebelahan bilik warden dan bersebelahan bilik B2 dan berhadapa dengan RTB. Nak cerita sorang-sorang punya character. Tapi sebelum tu mohon ketiga-tiga ahli bilik mereput. Jangan baca entry ana ni. Sebab apa mometo B1 tak boleh baca? sebab diorang cute. ehh? tak la sebab nanti ana kena marah dengan diorang. Hoho. 

Mawaddah Sofia binti Misbahalmunir

-takut gelap
-takut hantu
-jangan sesekali usik malam-malam
-cute?
-lembut tapi hakikatnya ganas
-mok mok
-suka warna biru
-suka kasut
-suka ....
-paling pendek dalam bilik
-paling susah nak gerak pagi

cukup la tu pasal dia. Kalau nak cerita character dia saja nanti ana buat entry baru. Ok seterusnya...

Nuril Najwa Binti Ahmad

-pengusik nombor satu
-gangster
-mok mok yang penting
-paling tinggi dalam bilik
-suka perasan depan cermin
-penggerak ahli bilik dipagi hari
-Hobi menyanyi bersama ahli bilik
-suka ......
-mentor ana kalau bab study
-tak makan ikan keli

banyak lagi tapi malas nak type

Izzati Hana Binti Mat Zaki

-suka jadi hantu
-suka kacau ahli bilik malam-malam
-gemar membaca alquran malam-malam sambil 
 hangguk macam hantu
-ayu? jauh sekali
-comel ke??
-orang kedua pendek 
-suka ajet serius
-agak susah bangun disiang hari
-senang tapi kekadang susah jugak nak bangun pagi
-seorang berkaca mata
-suka curik katak orang
-elergik ayam dan chocolate

Aimi Majidah Binti Mohd Shukri
-ayu
-manis
-orang ke tiga tinggi
-gangster dalam ayu
-penakut
-gila -,-
-gegeh
-ada 4 bantal comel kat asrama. tapi katak diculik oleh nuril, ulat diculik oleh zatie, kitty diculik oleh  addah. So ada satu je captain.
-dalam diam sebenarnya seorang yang manja
-tak suka orang tau dia ada problem ke tak . tapi dia nak ada orang pujuk dalam senyap dan tahu    problem 
-hobi menyanyi, ketawa bersama mereka

ok now nak cerita pulak sedikit sebanyak seguni sehasta seciput tentang moment-moment kami dalam bilik B1. Macam yang dikatakan nuril akan bangun awal pagi-pagi *masa tak tentu kadang2 jam 2:50 / 3 lebih / 4:00 . Lepas tu dia akan kejut ana mahupun Izzati. Mawaddah orang terakhir kitorang kejut. Sebab apa? Sebab susah nak kejut. hehe. Ada satu pagi tu, gerak addah. Addah bangun dan senyum. Lama dia senyum. Meremang bulu roma apabila menyaksikan kejadian yang berlaku itu. Then tidur balik. Kami ahli bilik mengutamakan ahli bilik dulu. Apa-apa pun semua ahli bilik didahulukan. I give one example : contoh kalau dekat shower (bilik mandi) . Kami akan pastikan semua ahli bilik dah mandi baru kitorang bagi puteri-puteri lain masuk. Semua dah masak dengan perangai bilik kami. ^^v Ok lepas solat subuh, semua bergegas masuk dalam bilik dan mulalah projek kami iaitu bersiap untuk ke sekolah. Dalam bilik ada 2 cermin. Tapi satu cermin ni sangat famous. haha. kami akan berdiri depan cermin ikut turutan. depan sekali Addah, second Izzati, Third Aimi and last sekali Nuril. Disitu bermulalah sesi gelak ketawa, aku lindung kau, kau lindung aku. Mak ku hijau, kuning, hitam semua ada. Ada sorang junior ni kata "Bilik B1 kalau sorang keluaq semua mesti keluaq berjemaah sekali". Ada jugak orang perati bilik kami nih. Famous. Kami buat apa semua sama-sama tak semua kot... 

***
....Penat type....

Lari tajuk jap. Ana dengan Mawaddah kalau lepas sekolah masa engah tunngu sebelum solat asar. Kami akan naik atas pentas surau tu. Capai mike then singing. Gila kan. then bila adik2 masuk depa tengok je. haha. layan je la kakak-kakak senior yang gila nih. lepas singing kami pon buat siaran langsung sendri. temu ramah orang dll.

Okay back to the topic.

Sesi persekolahan tamat pada jam 5 lebih kurang. Balik-balik tu terus kena sorok cermin. Nanti ada la yang nak start perasan depan cermin. Tak aimi, mawaddah tak mawaddah, zatie tak zatie, nuril. cakap dengan cermin. Kalau sorok cermin pon semua boleh gagah lagi pi cari cermin lain -,-. Ok sepatututnya nama bilik kena tukar. Momento Perasan B1. hoho. Kadang-kadang study sikit-sikit yang banyaknya sembang. Kalau boleh gelak tu. MasyaAllah. Macam-macam topik la kami masuk. Kami mennyanyi, kami sharing cerita. Sorang pon tak boleh tidur lepas Asar. Kalau ada yang nak tertido kami mesti jalan-jalan keluar pi bendang or pi belakang asrama. Tidur lepas asar kan tak elok. Tapi kalau semua dha mengantuk tu hmmm faham-faham je lah. Mata tu nampak katil, nampak katak, nampak ular nampak captain apa tah and nampak kitty je. Kalau x de orang kejut alamatnya sampai ke maghrib la kami terlajak. Bila sebut pasal terlajak ni, Ada satu hari tu ramadhan ke 5 maybe. Tak ingat pulak yang tu. Memang haritu penat sangat. Lepas tadarrus terus masuk bilik tidur. Bilik kami ni tak suka open pintu *keling So orang luar tak perasan skami keluar ke tak lagi. Nak dijadikan cerita Anis Najma masuk... time tu jam menunjukkan pukul 7:29 lagi berapa minit nak bukak puasa. Time tu bilik pun dha gelap sebab tak bukak lampu. Nasib baik Allah gerakkan hati Anis untuk check bilik kami. Kalau tak... alamatnya lepas tarawih baru kami bangun dan berbuka puasa. hehe. *dalam hati, kenapa anis gerak. alaaaa 

***
Kalau bulan puasa kami akan order makanan or minuman then share satu bilik. Sikit cara sikit, banyak cara banyak. Contoh mawaddah order air kelapa, aimi order jagung cup, nuril order puding zatie order ayam. Then kami akan share berjemaah. Kami makan lepas terawih. Tu kalau bulan puasa. kalau bukan bukan puasa kami share biskut . ais yang ditabur milo *Ahli bilik kami penngemar ais. Lagi-lagi Mawaddah dan Aimi.  Kalau la sekolah buat satu pertandingan 'BILIK YANG TUTUP LAMPU PALING LAMBAT' kami la pemenangnya. 

***
Satu ni yang paling ana tak suka. Tau tak benda apa? Ana ni bukannya penakut. Kalau dekat rumah duk sorang-sorang dalam bilik dekat tingkat atas. tak rasa apa pun. Duduk rumah malam-malam sorang-sorang, mama baba ana semua keluar ana tak takut. Tapi bila asrama ni ana jadi takut. Nuril dengan Izzati apa lagi gunakan peluang yang adalah untuk kenakan Ana dan Mawaddah sebab kitorang takut. Diorang start la buat hantu diorang tu. bayangkan tengah peluk bear tu tiba-tiba dia cakap. Or dia kata kakak kakak nak main dengan kakak boleh. Adik bosan la. Macam-macam la diorang kacau. Kalau time tu tak naik atas katil lagi, Ana akan lari keluar bilik. Kalau dah naik atas katil, diorang kena baling dengan bantal, Inilah puncanya Ana dan Mawaddah tidur sekali tiap-tiap malam.  

***
In the end.. Banyak sangat benda sweet kami. Tapi tak nak cerita. Biarlah tersimpan didalam hati. Sebab tak elok ceritakan kesweetan kami dekat umum. aceywah. Yang penting semua ahli bilik B1 mok mok. mok mok. mok mok.

Awak saya jatuh cinta dengan awak . Awak cinta pandang pertama saya. Tapi sayang awak takkan kumiliki. ok gedikkss


Thursday, 11 June 2015

Ramadhan To Go. Vrooomm

Bismillahirrahmanirrahim

Pimpinlah aku kejalan yang benar.

Assalamualaikum w.b.t semua
Lama tak update entry baru dekat blog ni (lama la sangat padahal baru semalam je update.hoho)
Peh. Sejuk bebenor malam nih. Dah pakai sweater pun sejuk lagi. pehh pehh pehhh. ok lelebih pulak aku ni. Kembali kepada tajuk.

Jika semua Harta adalah Racun,
Maka Zakat adalah Penawarnya

Jika seluruh Umur adalah Dosa
Maka Taqwa dan Taubat adalah Ubatnya

Jika seluruh Bulan adalah Noda 
Maka Ramadhan adalah Pemutihnya 

Ramadhan semakin menghampiri kita, mengikut congak dan hitung yang telah dilakukan tadi masuk mathematik jap. bermula dari hari ini bermakna 6 hari lagi nak puasa kan? Rasa sekejap sangat masa berlalu.. Tak sabar sangat nak bertemu Ramadhan. Excited. Ramadhan datang dan pergi. Datangnya disambut, Perginya ditangisi. Ramadhan merupakan satu bulan yang KBAT (famous, hot dan sebagainya) *istilah budak hots dimana di dalamnya ada pelbagai kelebihan dan merupakan penghulu kepada semua bulan 
 

Kita adalah golongan yang rugi sekiranya kita pandang bulan Ramadhan hanya sebelah mata. Kita adalah manusia yang paling bodoh sekiranya kita tak guna peluang dan ruang yang Allah bagi ni untuk menambah pahala yang berganda dalam bulan yang mulia ini. Mungkin kali ni Ramadhan terakhir kita? Allah Allah. Bulan yang penuh Tarbiyah, jangan dipersia-siakan seperti ramadhan yang lepas-lepas. Semoga Ramadhan kali ni menjadi titik pertama kearah kebaikan untuk bulan-bulan selepasnya sehingga bertemu Ramadhan pada tahun depan atau kematian. Tingkatkan amal ibadah kita. Dan yang paling penting, jihad melawan syaitooonn laknatullah dan nafsu. Gunakan kesempatan di bulan Ramadhan ni untuk kejar pahala berganda. Anggaplah ini Ramadhan terakhir kita.  

Subhanallah. Cantikkan? Tenang je bila tengok.
Bayangkan macam mana malam LailatulQadr
Okey nak bagi tips-tips ni, Tengok tau *okey semua macam mereput. no respons. Take note. tak perlu pen, kertas bagai. Screenshot je. Tahu semua yang baca ni pakai phone mahal-mahal jeles.
  • Doa agar disampaikan ke bulan Ramadhan.
  • Perbanyakkan amalan sunat.
  • Belajar hukum hakam berpuasa. So kita akan lebih bersedia.
  • Check list amal ibadat kita. Qada' balik yang mana tertinggal or sengaja tinggal dulu-dulu.
  • Banyakkan berzikir
  • Sediakan rohani dan fizikal untuk ditarbiyah oleh Murobbi kita, Ramadhan.
  • Berazam nak isi masa ramadhan dengan perbanyakkan amalan dan taat kepada Allah.
  • Kurangkan bergosip.
  • Hias rumah bagi semangat sikit nak sambut ramadhan.
  • Tukar habit buruk dalam diri kita. tak mampu nak tukar semua satu pon jadi lah. 
Okey. Dha screenshot? kalau tak boleh screenshot pon usaha ambil kertas dan pen. ambil sikit note.
Ok tiada sahutan. Krik Krik Krik Krik Krik. Ok maaf, lupa pulak ana tengah berdialog dengan blog. Memang dia tak jawab -,- -,- -,- 


okey see this first sebelum tekan [X] 


-Salam Ramadhan dari ana-

Wednesday, 10 June 2015

Da'ie

Weh weh. Dai'e tu apa? Mad'u tu benda alah apa woi?
k k jap laa. nak terangkan lah ni. alahai -_-

Dai'e : pendakwah
Mad'u : orang yang didakwahkan

Antara sedar or tak, kita ni tergolong dalam golongan dai'e.
Dan untuk menjadi dai'e, kita perlukan perkara yang sangat penting : ILMU


Hadis penuhnya adalah :

"Daripada 'Abdullah bin 'Amru bin Al-'Ash RA, Nabi Muhammad SAW bersabda: Sampaikanlah daripadaku walaupun satu ayat dan ceritakanlah mengenai Bani Israil tanpa perlu takut. Dan barangsiapa berbohong keatasku dengan sengaja dia mengambil tempatnya di neraka"

(Riwayat Bukhari) 

Kata seorang kak usrah ana, Kak Maishah 

"Sebagai seorang Dai'e, kita perlu menjadi contoh kepada mad'u kita. Atas alasan itulah dai'e mestilah menyembunyikan kelemahan diri dan membuangnya jauh jauh jauh jauh (nmpak tak jauhnya) Dai'e juga haruslah istiqamah dalam apa jua perkara yang dilakukan"

Kemudian ana ada bertanya kepada Kak Maishah

"Kak Mai, macam mana kalau seseorang tu, dia bukanlah baik sangat tapi nak jadi dai'e jugak?"

Kak Mai kata :

"Itu enti kena tanya diri enti sendiri"

Dai'e ni kita boleh gambarkan macam seorang jurujual yang mempromosikan nilai hidup serta menyeru kearah kebaikan dan mencegah kemungkaran. 

Tapi persoalan yang paling penting sekarang, adakah seseorang itu perlu jadi baik macam malaikat untuk jadi dai'e? Dahi kena hitam. Jubah putih tak boleh ada kaler lain. Pakai tudung labuh macam khemah bergerak baru boleh jadi seorang dai'e? Atau adakah seorang itu kena pakai serban, purdah dan niqab ala-ala ninja turtle baru layak dikategorikan sebagai dai'e?

ceeh. Abaikan semua ni.

makcik yang jual keropok lekor, pisang goreng tepi jalan pon boleh what jadi dai'e. Apek jual ikan pon boleh jadi dai'e. Rider tegar Superbike Motor apa-apa jelah pon boleh jadi dai'e. Kaki lepak pon boleh jadi dai'e. Eh, semua orang boleh jadi dai'e!! Ya semua orang boleh jadi dai'e

Okey, tarik nafas dulu.. penat menaip. tak pa Allah kira sebagai pahala *ayat seorang dai'e (Y) pinjam ayat tak nak beli. haha. 

Okey sebelum diteruskan ke peringkat seterusnya, Sila jawab soalan dibawah :

"Siapakah yang paling ayu, manis?"

A. Aimi Majidah Binti Mohd Shukri
B. Rogaya Minah Binti Sameon Abu
C. Aimi Majidah Binti Mohd Shukri 

Jadi apa jawapan hampa? Soalan KBAT nih

Okey jap nak bagi CLUE. Jawapan yang paling salah adalah B. Jadi jawapan yang betul tu hampa pandai-pandailah fikir. 

*****
KONKLUSINYA, semua orang boleh jadi dai'e. Sebab memang semua orang boleh jadi dai'e. Tapi kenapa kita ni sebagai mamalia yang mempunyai dua lubang hidung ini menolak tanggungjawab untuk menjadi dai'e atau mungkin bahasa super skema dan sasteranya adalah mengajak orang kearah kebaikan? 

Haa. Kenapa?

Jangan tanya ana. Hampa tanya diri hampa sendiri. Semoga kita menjadi seorang dai'e yang beriman dan bertaqwa. InsyaAllah. Ameen Ya Rabb. Sekian dari Ana. Salah silap mohon diampuni. Moga kita ketemu jodoh pada masa akan datang okey melalut..



Tuesday, 9 June 2015

Air Mata Kesedihan

Assalamualaikum :) Apa khabar dengan iman kita? Moga-moga iman kita makin meningkat dari hari ke hari. InsyaAllah.. Topik harini agak spesiyol iaitu Air Mata Kesedihan :').

   Antara perkara yang boleh Allah campakkan dalam hati kita hinggakan kadang-kadang kita tak mampu nak buat apa-apa. Itulah dia kesedihan. Tidak kira siapa pun kita, hebat manapun kita, tinggi manapun darjat kita, besar manapun pengaruh kita, banyak manapun harta kita. Tapi bila mana Allah mahu kita berdukacita maka akan mengalir air mata kesedihan dalam hidup kita. Kadang-kadang Allah mendatangkan masalah kepada semua orang tapi sebahagian masalah tu bagi orang lain adalah masalah yang biasa sebaliknya bagi kita masalah tersebut telah mengundang kesedihan. Bila kesedihan datang kita tercaro-cari dimanakah cahaya kebahagiaan, dimanakah cahaya kegembiraan. Bila peristiwa-peristiwa yang sedih itu datang, kita jadi rungsing, kita jadi taktau nak buat apa hingga kita tertanya-tanya pada diri kita apakah masih wujud jalan penyelesaian. Tersekat kita dalam kesunyian, menangis teresak-esak kita seorang diri dalam kesepian. Seakan-akan kesedihan yang menimpa keatas kita tak dak penghujungnya. Tapi Allah tu kan Maha Adil, Allah itukan Maha Mengetahui sebab Allah tau apa yang terbaik untuk hamba-hambanya dan setiap apa yang berlaku pasti punya hikmahnya yang tersendiri.


   Rupa-rupanya ramai orang pada hari ini menemui Allah, yang mencari Allah ketika hati dia sedih deep. Tapi tak ramai orang yang mencari Allah ketika dia gembira sentap lagi :( Allahu. Ya, kita tak disuruh untuk mencari kesedihan tetapi hakikatnya kesedihan berjaya membawa kita berjumpa dengan Allah. Mungkin sebelum ni kita seorang yang sombong. Oleh sebab Allah campakkan kesedihan dalam hati kita menyebabkan kita kembali sedar rupanya sebelum ni kita tak ada apa-apa pun melainkan hanya nilai-nilai kosong. Dan mungkin sebelum ni kita sorang anak yang tak menghargai ibu bapanya.. Oleh sebab Allah datangkan peristiwa-peristiwa yang menyedihkan kedalam hidup kita menyebabkan kita kembali sedar rupa-rupanya ibu bapa itu sangat besar maknanya bagi seorang anak yang ingi masuk ke syurga.

  Mungkin juga sebelum ini kita seorang manusia yang lupa kepada Allah, menjalani detik-detik kehidupan tanpa menunaikan ibadah yang disuruhNya. Segala keputusan yang kita buat tak dak langsung kebergantungan kita kepadaNya dan kita tak rasa bersalah pun bila kita buat dosa hingga kita sanggup persiakan ajakan kebaikan kawan-kawan kita agar kita lakukan perubahan. Tapi dengan kasih sayang dan rahmat Allah, Allah tak lupakan kita, Allah bagi ujian kesedihan kepada kita hingga tanpa kita sedar, kita telah menyebut :

"Ya Allah, kasihanilah aku, ampunilah dosaku, mudahkanlah segala urusan ku...."

   Banyak perkara yang tak mampu bawa kita dekat dengan Allah. Namun kesedihan yang kadang-kadang kita rasa agak menyusahkan tapi berjaya membawa kita dekat dengan Allah. Sebab tu apabila mengalirnya air mata kesedihan, bukan bermakna kita kalah dan bukan bermakna kita tewas boleh jadi ia adalah satu peluang untuk kita bangun jadi manusia yang lebih baik dan mudah-mudahan air mata kesedihan yang tumpah pada hari ini bukanlah air mata yang biasa tetapi air mata yang mampu menolak kita untuk kita menjadi manusia yang luar biasa. Yakinlah, percayalah dan bertaubatlah kepada Allah. InsyaAllah jalan keluar pasti ada untuk kita hambaNya. Ameen Ya Rabbal 'Alamin.

Monday, 8 June 2015

KAHFI Utagha 2015

Assalamualaikum w.b.t

PESERTA KAHFI 2015
   Dari semalam nak update pasal kem tapi tak terupdate lagi sebab malas nak type. hehe. Dari semalam ada orang dok tanya bila nak update nih? femesnye ite, haha. ok berbalik kepada jalan yang asal, Alhamdulillah, pada tanggal 3 Jun 2015 ana serta kawan-kawan yang lain telah menumpahkan penuh masing-masing untuk menghadiri satu KEM yang mana terdapat pelbagai pengisian rohani yang bertempat di Merbok, Kedah. Sebuah Kem yang dipanggil KAHFI . Kem Asah Fakulti Insan. Okay sasteranya aku nih,

"Syabab!!"

"Qawiy!!"

"Semangat sikit. Bagi gegar satu kem ni. Okey sekali lagi"

"Syabab!!"

"Qawiy!!"

"Nisaa'!!"

"Mumtaz"

"Lawan putera , bagi lagi kuat"

"Nisaa'!!"

"Mumtaz!!"

   Inilah salah satu perkataan yang amat dirindui. Macam-macam aktiviti yang ada. Yang pasti semua best-best. First day sampai ke Kahfi jap nak kena usya balik buku program.. haha , lupa. okey fine kami buat pendaftaran. Daftar agak lambat jugakla walaupon mai awal sehari -,- . Then ada majlis perasmian Kahfi, taklimat and Heart Setting semua. Makan semua tak yah cerita la nnti panjang sangat, Selepas selesai makan dan dan Solat. Kami ada satu aktiviti Ice Breaking dan Team Bulding yang lebih dikenali sebagai TEBU.*lapaq tebu. Yang paling best pecahkan belon orang. Sangat best. Kumpulan ana berjaya mengalahkan 3 kumpulan yang ada. Well semua SADO-SADO..
Malam tu ada satu slot yang bertajuk Permata yang dinanti @ Oh Ummahku. Pengisian oleh Ustaz (lupa nama) sangat menusuk ke qalbu dan sanubari. serius deep sebab terkena batang hidung sendiri. Sebab dia sedarkan apa yang dha jadi pada zaman sremaja sekarang dan peranan iman dalam menghadapi jahiliyah. Antaranya kena jaga hubungan dengan Allah dan jaga jugak hubungan dengan manusia. Then malam tu ada khatibah. Kumpulan ana kena jaga pukul 2:30-3:30 maybe. Nyamuk banyak yang amat. Sod Ba Roo ja yang mampu dengan sejuk dik dik nya. Biasalah dlm hutan dan tepi sungai. Tapi memang best. Kami tadarus Al_quran sebantar dan selebihnya tidur dan sembang hampeh betul. kurang dha pahala dekat situ. taubat aimi. 

  Esoknya pulak, macam biasa seperti rutin harian kita, Qiamulail *kekadang , Solat Subuh. Then ada tazkirah subuh yang disampaikan oleh Kak Faa. Ada sedikit senaman, sarapan pagi. Then semua kena kumpul kat padang. Siap-siap nak buat KAHFI Adventure. Satu aktiviti yang mana mencabar fizikal dan mental. Regangkan otot semua. Then abang Arif (abang kem kom) suruh bawak pen sorang satu. dia bgi masa 20 saat kalau x silap pi kt khemah amik pen. Sat gila. Sapa yang lambat sampai kena denda. Alhamdulillah sempat.

muka2 yang kena denda. ekeke. 3 orang yang lambat 
 Tak tau la berapa jam kami trakking. Rasa 4 jam mungkin or lebih. checkpoint yang paling ana suka adalah checkpoint 2. Yang mana ada seorang ahli nujum berkaca mata dan kena cari botol air mineral dan juga 100plus. 100plus ni limited tau. Ada satu ja dan sangat susah nak carinya. Nak dapatkan 100plus ni kena jumpa nujum sebab kalau tak jumpa nujum memang tak jumpa. Sebab seriously wa habaq . Susah nak jumpa. Nak dapatkan 100plus tu ana dan semua anak-anak buah ana mengambil keputusan untuk berjumpa dengan nujum berkaca mata. Nujum kata kena bagi apa-apa untuk dapatkan clue ni. Then eisya bawak durian . Nujum tak mau memilih sungguh. Then Nujum nampak air mineral yang baru kami jumpa tu. Nujum nak yang tu. Tapi ana tak mau bagi. ana bagi yang tingal separuh dan sebatang pen biru. Sayang nak korbankan. Almaklum laa air yang dekat tangan pon dha sikit. Nak trakking jauh lagi. Kalau tak jumpa 100plus kami nak minum apa? Lagipun kurang yakin dengan nujum berkaca mata nih. Dia macam main-main. haha. Hasil pengorbanan yang sedikit kami pun dapat lha hasil yang sedikit. Nujum Kasi clue dekat pasir ja. Ana dan anak buah ana berpecah dan cari dekat pasir2. Korek tanah semua. Habis kotor tangan. Then tak jugak jumpa. Kami pi lagi kat nujum berkaca mata.. mintak lagi clue. Nujum dari tadi dok aim Air mineral kmi tu jaa. Kami tak bagi. Kami bagi duit kertas dan satu lagi pen. Then nujum nak bgi clue tpi nujum nak botol air mineral tu jugak. Rasa berat tau tak nak lepaskan. Takut tak dapat 100plus tu. Then ana mengadakan sedikit perbincangan sesama kami dan semua bersepakat untuk melet it go kan aja botol tu walaupon ada yang tak rela lagi and ana kata kat nujum . kalau bagi botol ni bagitau terus tau tempat dia kt mana semua. Then nujum berkaca mata bagi clue yang agak best. Nujum kata kat sungai celah2 batu. Kami pon redah kat sana. Tak fikir apa dah. Baju basah pon x kisah . Cari-cari, angkat semua batu tak jumpa jugak. Then mintak lagi clue dan bagi 2 batang pen lagi. Lepas tu nujum berkaca mata dan bertopi datang dan tunjuk kat baju biru tu. Kami pon buang batu yang agak besar dan gali dan terus gali sampai jumpa. Semua dekat situ bertakbir. "Takbir!!" "Allahuakbar" Alhamdulillah. Berkat pengorbanan kami. Dapat jugak hasilnya.
Muka-muka bahagia dapat 100plus .Hilang semua kepenatan yang bersarang dalam diri.

Alhi kumpulan muslimah sado dan kak intan 

Yeay dapat. Alhamdulillah.  Terima kasih nujum berkaca mata. 

hmmmm. Ragu2 nak bagi ke tak botol tu. Hmm. 


 Sebelum terlupa terima kasih nujum berkaca mata dan bertopi. Ok. Then perjalanan nak balik tu kena jalan dalam sungai. Masyaallah, Ni agak mencabar laa. Mengharungi air sungai yang sangat advanture se adventurenya. Pelbagai adegan sweet, sour, bitter berlaku masa meredah sungai nih. Tapi kitorangkan S.A.D.O kan Sado. haha . So tak kisah sangat. Tapi kesian bagi yang mana lambat. huhu. Then balik tu siap-siap kan diri semua, kena sembelih ayam pulak. hehehe. Ni best . Masa dengar kena sembelih tu, Rasa excited sangat. Nak cuba pengalaman baru. Bila lagi nak cuba kan? Tumpang ada peluang, Kita ambil peluang yang ada nih. Jangan lepaskan peluang. Abang Albo kata cara ana sembelih macam dha berpengalaman Ok ayu nak kembang sekejap bole? sekejap ja.. haha blah la aimi.
Bismillah. Ustaz ayam kata apa membelakangi kiblat ni. Tapi x pa la teruskan. Mau x belakang kiblat. Kalau mengadap kiblat sahabat penuh depan tu. 

Kena sembelih sendiri, kena proses sendiri dan semua lha sendiri. Chef De Kahfi. Muslimah Sado buat 2 menu masakan. Ayam Goreng Berempah Sado. Ada yang tanya macam mana kami boleh buat berempah sebab tak de pon rempah yang nak perap ayam tu. Jawapannya biarlah rahsia dan menu kedua kami Sup Sayur Sado.. Sup tu mai campak ja bahan yang ada. Tapi alhamdulillah ada orang puji sedap. Nampak simple je kan tapi nak menghasilkannya memerlukan aksi ukhwah yang mantop. Chaiyok MUSLIMAH S.A.D.O. Then malam tu ada slot Didiklah Diri Sepanjang Hayat yang disampaikan oleh Ustaz Umar Aiman. Malam tu mengantuk sangat. Macam2 dha buat. tampar pipi sendiri, cubit diri sendiri, segar jap then ngantuk balik. Assif ustaz Umar. Mesti Ustaz Umar terasa. Rasa bersalah la pulak. hmmm. Then lepas habis slot tu ingatkan dha boleh tidur. Mata ni dha tak nampak apa dha. Nampak bantal je. Then tetiba kak Maya (Penolong Kem Kom) suruh tukar baju riadah dan kasut sukan.  Dalam hati ni kata mesti nak buat night walk. Ngantuk la kak Maya. Huuu. Malasnyaaaaa. *nampak tak kemalasanku disitu. Jangan tiru tau. Ini amaran keras. Pleasee. Semua kena rajin. Biar ana sorang je malas.

ngantuk sebenarya ni. hehe 


  Last day kat KAHFI sebelum tamat kem, ada satu slot terakhir iaitu slot Aku, Remaja dan Tarbiyah. Menerangkan apa itu tarbiyah. Perkataan ni mungkin 99% orang pernah dengar ya dak?Tarbiyah ni satu proses untuk mendidik seseorang kearah yang lebih baik agar kita lebih dekat dengan Allah. Itulah Tarbiyah Didalan proses Tarbiyah mesti ada seorang Murobbi (pendidik) dan seorang Mutarabbi (orang yang dididik). Cukup la setakat tu. Kalau nak masuk bab tarbiyah perlukan entry yang baru. Tak cukup satu entry ni je. Okey lagi beberapa nak tinggalkan KAHFI hadir 1001 perasaan. Tak nak tinggalkan KAHFI lagi. X habis kenal adik2 Dato' Ali lagi. 3 hari tak cukup. Bak kata seorang sahabat "kalau KMK sesuai buat 30 hari 29 malam, KAHFI cukup 300 hari 299 malam. Hahaha. KAHFI mantop. KAHFI terbaikk. Ok. Setakat ini sahaja. Rasa-rasa boleh buat cerpen tak? Okey berangan. Akhir kata benarkan ana melafaskan trademark kumpulan kami buat kali terakhir. Haha.
hari2 terakhir selepas sesi salam semut. 

"Nahnu Muslimah!! S.A.D.O sado.. Takbir! Allahuakbar! Takbir! Allahuakbar! Takbir! Allahuakbar!"Walaupon ringkas dan simple tapi banyak makna tersirat disebalik mengapa kami memilih nama ni sebagai nama kumpulan.

 Sekiah dari ana yang ayu dan manis. Ok perasan.

-THE END- 



Sunday, 7 June 2015

Tudung Labuh

sejuk mata memandang 
Hikmah bertudung labuh banyak sangat . hmm banyak
Antara salah satu hikmahnya untuk melindungi muslimah dari panahan-panahan berapi syaitoon kaum lelaki. 

Anyway kita nak bantu diorang jugakkan? Kita nak bantu diorang jaga Iman diorang.

So, nak tahu tak? nafsu lelaki ni lain macam sikit scared Diorang ni mudah terangsang. Kalau tengok pon diorang dha boleh terangsangkan. So, lagi labuh tudung yang kita pakai, lagi selamat dan terlindung kita akan rasa.

Allah ciptakan perempuan dan lelaki tak sama. Kita ada kelebihan yang lelaki tak ada bangga kejap.okey fine., Tapi kelebihan yang kita ada tu bukanlha untuk dipamerkan or ditayang-tayangkan. Dia adalah anugerah dan juga ujian. Allah nak tengok kita ni boleh jaga ke tak kelebihan yang Allah bagi tu. Kita ni simpan or tayang-tayang. Sebab benda tu kan berharga. Jadi takkan lha benda berharga ni kita nak tayang sesuka hati ja dekat orang kan? Takut orang curi. 

Macam tu jugak lha dengan maruah kita, aurat kita. So, aurat kita ni hanya berhak untuk yang halal je. Satu hari nanti kita akan berkahwin kahwin? okey . hehe InsyaAllah. Dan mestilah kita nak bagi yang terbaik untuk suami kitakan? 

Kalau sebelum tu kita dha tayang sana tayang sini, Tak tutup sana bukak sini. Upload sana upoad sini. Kesian lha dekat bakal suami kita kan..Tinggal apa je kat suami kita? Dha x de apa-apa kan? Laki lain semua dha tengok kita punya comel, kita punya cantik, kkita punya manis. Sapa ja suka terima barang second hand .Ye dop? 

Macam tu jugak macam makan coklat kisses or apa2 jenis coklat, Mana lagi sedap? yang dha terbuang pembalut or yang tak buka lagi pembalutnya? Mestilha yang x bukak pembalut lagi kan. Kita akan tertanya-tanya apa dalam tu, Benda mahal tak semua orang tahu isi dalamnya . :D